Przypomniałam sobie jednak o całkiem smacznym daniu :)
Jest doskonałe na ciepłą obiadokolację :)
Naleśnik z mięsem mielonym i warzywami
Dla 2 osób
4 naleśniki (w oryginalnym przepisie jest tortilla ale ja za nią specjalnie nie przepadam)
25 dag. mięsa mielonego
1 słoik mieszanki (groszek, marchewka, kukurydza)
1 duża cebula
0,5 szklanki soku pomidorowego (niekoniecznie)
sól
pieprz
czosnek
zioła prowansalskie
papryka ostra
majeranek
Mięso podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyprawy, podlać sokiem pomidorowym (właściwie sok służy tylko do dodania smaku). Poddusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać osączone z wody warzywa, poddusić jeszcze chwilę aby warzywa nabrały temperatury. Odstawić.
Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć na pół, obsmażyć z obydwu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Sos czosnkowy
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 12% ukwaszonej
3 łyżki majonezu
szczypta ziół prowansalskich
Czosnek obrać, zmiażdżyć i drobno pokroić. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać czosnek i zioła. Odstawić do lodówki na 15-30 minut.
Oczywiście nadzienie może być inne, równie dobrze smakuje z kurczakiem :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz