poniedziałek, 29 października 2012

Przyjemność jedzenia

Ostatnio coraz ciężej przychodzi mi wymyślać dania na kolację lub obiad. 
Przypomniałam sobie jednak o całkiem smacznym daniu :)
Jest doskonałe na ciepłą obiadokolację :)


Naleśnik z mięsem mielonym i warzywami
Dla 2 osób

4 naleśniki (w oryginalnym przepisie jest tortilla ale ja za nią specjalnie nie przepadam)
25 dag. mięsa mielonego
1 słoik mieszanki (groszek, marchewka, kukurydza)
1 duża cebula
0,5 szklanki soku pomidorowego (niekoniecznie)
sól
pieprz
czosnek
zioła prowansalskie
papryka ostra
majeranek

Mięso podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyprawy, podlać sokiem pomidorowym (właściwie sok służy tylko do dodania smaku). Poddusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać osączone z wody warzywa, poddusić jeszcze chwilę aby warzywa nabrały temperatury. Odstawić.

Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć na pół, obsmażyć z obydwu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.

Sos czosnkowy

2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 12% ukwaszonej
3 łyżki majonezu
szczypta ziół prowansalskich

Czosnek obrać, zmiażdżyć i drobno pokroić. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać czosnek i zioła. Odstawić do lodówki na 15-30 minut.





Oczywiście nadzienie może być inne, równie dobrze smakuje z kurczakiem :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz