Ups, tak się jakoś złożyło, że ostatnie wpisy są na temat jedzonka :) I ten też będzie na ten temat :). Myślę jednak, że warto podzielić się tymi dwoma przepisami ponieważ są proste i szybkie do wykonania.
Sałatka z sosem chrzanowym
30dag szynki (w wersji oryginalnej 1 pierś z kurczaka)
5 jajek
1 puszka kukurydzy
30 dag żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
Szynkę, ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos chrzanowy
0,5 małego słoiczka chrzanu startego (jak ktoś woli ostrzejsze jedzonko może dodać więcej),
1 mały jogurt naturalny
1 mały słoik majonezu
Wszystkie składniki wymieszać.
Przygotowaną w misce mieszankę zalać sosem chrzanowym, wymieszać, odstawić do "przegryzienia się"
Jeżeli jest dobrze doprawiona, przełożyć do naczynia w którym będzie podana. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Nie przepadam za chrzanem ale ta sałatka jest pyszna :)
To była sałatka a teraz...... potrawa, którą znam pod nazwą "kociołek szczęścia". Jeżeli ktoś lubi leczo to będzie mu smakować.
0,5kg mięsa mielonego
1 jajko
15 pieczarek
2 cebule spore
2 ząbki czosnku
1 duża papryka czerwona lub żółta
2-3 ogórki kiszone
zioła prowansalskie
majeranek
śmietana
mąka
sól,
pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
Mięso, jajko, czosnek, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, sól - wymieszać i wyrobić jak na kotlety. Formować małe kotleciki i smażyć na patelni.
Zagotować 1,5 litra wody.
Paprykę pokroić w paski, ogórki w kostkę. Wrzucić do garnka z wodą. Gotować do miękkości papryki .
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półkrążki, usmażyć na oleju po kotletach.
Gdy papryka w garnku będzie miękka dodać usmażone z cebulą pieczarki, kotleciki, zioła prowansalskie (2 łyżeczki), pieprz i sól do smaku.
Gotować jeszcze 15 minut.
Łyżkę mąki zmieszać z 2-3 łyżkami śmietany, zaciągnąć sos.
I gotowe. Można podać z chlebem, makaronem. Ja osobiście jadłam z ryżem ugotowanym na sypko. Po prostu genialne :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz